Back to Index


Jag heter Erna Dahlhjelm och är f n ordförande samt webmaster för rasringen Silver News. Min största svårighet är att fatta mig kort, men jag ska verkligen försöka anstränga mig.

Detta är en kortare version av History. En mer ingående version med presentation av mitt uppfödararbete sedan 1977 kommer senare.

Numera bor jag ensam med mina katter, ca ett dussin, i en gammal herrgård från 1700-talet. Jag föder upp Shaded silver, chinchilla och golden i olika varianter. Sedan vintern 2004 har jag även återupptagit uppfödningen av Perser och Exotic i färgerna svart, blått och smoke med kopparfärgade ögon. Så småningom ska det förhoppningsvis även bli Exotic silver och golden med gröna ögon. Exotic kallas ibland för "latmans-perser" eftersom pälsvården är betydligt enklare än på en perser. Förutom pälslängden är rasstandarden exakt lika som för perser.

Jag tog examen i FIFe och blev Internationell domare 1984 på Perser och Exotic.

Min uppfödning tog sin början 1977, eftersom jag alltid velat ha långhåriga katter och jag blev totalt hänförd av Chant Dar Ome´s vackra chinchillor, efter att ha tittat på många olika färger av Perser och Birma.

Mitt stamnamn är resultatet av en enkät på jobbet, där de fick välja mellan 20 olika namn. Yamacatos var mitt 6:e alterntiv. Det är resultatet av en ordlek mellan jama och katt.

Till en början ville jag bara föda upp chinchilla, men intresset väcktes snart för golden och min första golden inköptes 1979 (den förstfödda i Sverige). Så småningom fick jag klart för mig, vad jag krävde av min uppfödning. På den tiden låg chinchillorna långt efter i typ jämfört med övriga perser, så där fanns mycket att göra. Förutom en bättre typ och uppbyggnad, tycker jag att det är viktigt att ha kvar den söta chinchilla-looken och ett stabilt temperament. De tidiga chinchillorna hade ganska kort stubin. Ökad fertilitet låg också högt på listan. För att förbättra alla dessa saker köpte jag in avkommor efter USA-importer och importerade även från England (med linjer från USA och Nya Zeeland). Dessutom var jag den första att planmässigt korsa in solidperser av toppkvalitet. Min första outcross föddes 1978, där jag tom fick en ultratypad (extremt kort nos) svart smoke, detta innan ultratyp knappast fanns i hela världen och definitivt inte i Sverige. Resultatet sporrade mig att fortsätta med solidkorsningar, även om det inte sågs med blida ögon av alla.

Min första raskatt var en kastrerad blå hane, solidutfall efter colourpoint avel, inköpt 1972. Han var fruktansvärd att bada och föna. Detta fick mig att hårdgallra senare för stabilt temperament. Min första grönögda perser var
IC Chant Dar Ome´s Isabella, en mycket framgångsrik utställnings- och avelskatt, en underbar hona som blev 16 år.

Mina minnen är otaliga och här finns inte plats för att berätta allt, så det sparar jag till mina memoarer. Generellt kan jag ändå säga att denna hobby givit mig mina bästa vänner, som jag annars aldrig hade träffat, vilket jag är tacksam för. Dessvärre har den också genererat mina sämsta människokontakter någonsin, men det är väl ofrånkomligt, när man träffar så många människor i en så konkurrensfylld hobby. Jag är mycket glad för alla de som tävlat katter från mig och fött upp katter som härstammar från min uppfödning. Mest glädjer det mig att några startat sin hobby med katter från mig. Det känns också bra att veta att alla sålda sällskapskatter under alla år gett så mycket kärlek och glädje till sina ägare. Den tanken kompenserar motgångar som ofrånkomligen drabbar alla uppfödare förr eller senare.

Mina största utställningsframgångar är många under så många år, men den senaste är 2001, när EC Yamacatos Magic Magnolia blev så framgångsrik, utan att jag anade det, när vi startade säsongen. Hon blev 7 x BIS-senior, 2 x BIS-vuxen, 2 x BOX-vuxen (Bäst i motsatt kön), 9 x nominerad, 4 x BIV (bäst i variant), Årets bästa senior kategori I och Årets bästa chinchilla i Sverak 2001. Det, trots att hon inte hade lika extremt kort nos som sina konkurrenter. Hon vann på andra kvaliteter.

Andra intressen, när det finns tid därtill, är fotografering, litteratur och att skriva själv. Övriga hobbies har jag lämnat därhän, för dygnet har bara 24 timmar.

En av mina framtidsplaner, som jag länge försökt förverkliga, är att också få fram exoticar i samma färger och typ som mina perser. Nyligen har jag fått överta en vuxen shaded golden exotic hona från min vän Kerstin, Lionstone´s Indiana, import från Tyskland. På senare tid har jag startat med fler exotics och har nu 2 honor (solid svart och shaded golden).

Jag är medlem i Dalälvskatten (som jag var med om att starta för 25 år sedan) som tillhör Sverak, FIFe.

Erna Dahlhjelm (Yamacatos) 2008-11-11

Ett litet urval:    
FIFe-EC Yamacatos Magic Magnolia
chinchilla hona-female
IDP-CH Yamacatos Lady Luck
Chinchilla hona-female

IDP-CH Whistle Stop´s Kitty Foyle
Svart exotic hona